
Gichin Funakoshi

Dojo kun:
- Streef naar karaktersterkte en perfectie (verbeter uw karakter)
- Kies de weg van de geloofwaardigheid (wees eerlijk en bescheiden)
- Volhard en begin steeds opnieuw (wees moedig)
- Wees beleefd en respectvol
- Vermijd onbeheerstheid (zelfbeheersing)
De karate-opleiding omvat drie aspecten:
- de ontplooiing van de karateka, zowel fysisch als mentaal
- het leren van een doeltreffende vorm van zelfverdediging
- het beleven van karate als sport
Bovenstaande doelstellingen hoeven de kandidaat-karateka echter niet af te schrikken. Je kan ze immers afstemmen op je eigen mogelijkheden, op je eigen ambitie. Je bepaalt zelf hoever je de weg (do) wil volgen, van 8e kyu (witte gordel) tot 1e dan (zwarte gordel) enz. Natuurlijk hangt de evolutie van de karateka ook nauw samen met inzet, geduld en volharding.
De JKA biedt aan de karateka de mogelijkheid om via een systeem van examens (kyu- en dan-graden) zijn doelstellingen te bereiken. Na een wachtperiode, afhankelijk van de te behalen graad, zal de club-examinator de vorderingen van de leerling evalueren. Je resultaten zullen steeds beoordeelt worden in functie van leeftijd, conditie en gedrag.
De volgende verklarende woordenlijst kan de geïnteresseerde beginneling dichter bij de kern brengen van het karate zoals het in onze federatie, en dus ook in onze club, beleefd wordt:
Shotokan: school en stijl van Gishin Funakoshi
shoto = golvende dennen, is de schuilnaam van de stichter en dichter Funakoshi
kan = school
Karate: lege hand (= zonder wapens, zonder slechte bedoelingen…)
kara = leeg, leegte, vormeloosheid in het Japans ook Ku, een van de basisprincipes van Zen in een oudere betekenis ‘China’en vreemd op Okinawa ook Tode of Tote genoemd, betekent zoiets als China-hand of vreemde hand
te = hand
Budo: de weg van de krijger, te vergelijken met de riddercode bij ons in de Middeleeuwen.
bu = krijger, ridder
do = weg van vervolmaking, van beginneling tot gevorderde, in China wordt de weg ‘Tao’ genoemd
JKA: Japan Karate Association. Opgericht in 1948 door Funakoshi. De JKA is bekend voor de degelijke opleiding van zijn instructeurs.
Hoffelijkheid, etiquette: Tijdens de les wordt er formeel gedrag aangeleerd,met o.a. begin- en eindritueel, omgang met elkaar…
Eerlijkheid : vb. aanvaarden dat men ‘verliest’ van een betere tegenstrever.
Zelfcontrole, zelfbeheersing: beheersing van de technieken vb. aanvallen ± 3 cm voor doel stoppen (sun-dome) Ook zelfbeheersing na een overwinning of nederlaag.
Nederigheid: realistisch omgaan met zijn kwaliteiten vb. na een goed resultaat geen ‘dikke nek’.
Moed: … om met een geduchte tegenstrever te oefenen, om hard te trainen, om terug te komen na een periode van afwezigheid, om zich te ‘geven’ aan de training
Sport: Bij zijn introductie in Europa en Amerika (± ’48) werd het karate gemakkelijkheidshalve als ‘sport’ gecatalogeerd. In ons ‘Westers’ denken bestaat er niet direct een equivalent voor het ‘Oosterse’ Budo.
Club: Sommige karate-verenigingen verkiezen de naam ‘school’ of zelfs ‘academie’. Deze benaming staat dichter bij het hoger beschreven pedagogisch ideaal.
Het toepassen van de Budo-principes in het ‘gewone’ dagelijkse leven is dé uitdaging voor elke karateka